Jaman isun cilik bengien, akeh pisan dolanan – dolanan bocah lembut sing digawe dewek atawa dolanan bareng karo batur – batur sekampung. Ana sing gawe mobil – mobilan, digawe kanggo karet bekas sandal jepit  (ceplek), ana sing gawe jaran – jaranan wiwit gedang ditaleni tali gedebok gedang. Sing rame waktu bengi padang wulanan, pada mlayu – mlayu bal – balan ning lapangan, atawa lenjang (istilah kerene Go Bacck To Door, atawa gobak sodor), sing bates kalangane digaris kanggo awu.

Lampune kanggo lampu petromak, soale listrik waktu jaman isun bengien durung manjing ning desa. Wah pokoke ati kerasa bungah, dolanan karo bebaturan sampe kadang bli kelingan waktu sampe bengi. Mblegadus, tiba – tiba Mamo wis nongol sambil ngongkon balik ning umah.

ssa40129Jaman muter terus, kaya glindingan. Taun ganti taun, sampe teka ning jaman sekien. Jare wong – wong sing pinter sih jaman modern, dudu jaman modaran. Ai modaran sih, pada bae mati. Lha, bocah – bocah jaman sekien, wis jarang – jarang dolanan kaya kita bengien. Langka sing pada gawe mobil – mobilan kanggo sandal ceplek maning, tapi langsung bae tuku ning toko parek pasar, akeh sing dodolan mobil – mobilan gawean plastik. Ana sing mobil – mobilan kaya robot, murub ana lampune, ana suarane maning…nguing…nguing..nguing..kaya mobil blangir. Ana maning dolanan modern sing arane PS, jare sih singkatane Play Station. Embuh artine apa ? Stapsiun Play? Ning endi iku ana stapsiun arane Play ? sing isun weru sih ana gan Stapsiun Kejaksan, atawa stapsiun Arjawinangun.

Lha, gara – gara dolanan modern iku bocah – bocah lembut jarang dolanan karo bebaturan. Nguplek bae dewekan ning jero umah. Apa maning akeh pisan stasiun telepisi sing acarane kartun, sinetron anak, sampe acara gegedug kuntilanak, tumplek blek. Bocah – bocah dadi tambah males metu ning jaba umah. Sedina dur ning jero umah bae. Apa maning mboke bocah pada meluan nonton sinetron, karo turu – turuan, wah…wis, bakalan bapane teka kerja durung digawe’nang sega sambel peda.

Ikulah batur – batur, sing gawe lantaran bocah lembut jaman sekien tambah egois. Egois iku istilah wong modern, arti cerbonane kira – kira sering ‘eng-eng’an karo batur. Apa jare ngkono bae. Bli peduli karo batur – batur sejen, sing ndadeknang bocah lamun gede dadi medit kucrit. Lha, mbok – mbokan lan bibitane pada melu ngerewangi si bocah egois ?

Lamun bli pengen anake lamun gede dadi wong medit kucrit, ya mangga pada ngajak anak – anake pada kreatif, gawe dolanan dewek, kongkoni bocah – bocah pada dolanan akur karo batur, atawa di ajak lunga plesiran. Bli usah adoh – adoh plesiran ning laut Taman Ade Irma Suryani, ning wangan atawa kalen pinggir sawah ya, bli apa – apa, mangga mawon.

Iya bli, sih?