Weru bli ‘anda’ ? anda dudu bahasa Indonesia sing artine  kamu atawa bahasa inggrise ‘You’. Iki ‘anda’ basa cerbon sing artine ‘tangga’ nganggo manjat wit nangka, atawa masang genteng sing bocor.

Lha, waktu jaman isun cilik, desa kita geger, ribut, akeh wong pada ngomong’aken sing aran’e “anda berjalan”, atawa anda sing bisa mlaku dewek. Wuidih, iku anda’ne sapa sing bisa berjalan? Bisa mlaku dewek? Anda’ne jin atawa lelembut merkayangan sih?

 

Waktu iku, akeh wong sing pada pating penasaran, ning warung – warung wong pada ngobrol masalah ‘anda berjalan’ iku.

“Woi Dul, ana anda berjalan..” jare jenat’e Mang Jana

“anda’e sapa iku? Ning endi?..” takon Mang Peyor

“Ning pasar Balong, Cerbon..”

“Priben iku, sampe bisa mlaku dewek kuh?”

“Wah, dasar sira wong ndesa…jadi bli weru ning kemajuan kota kuh!”

 

Unggal dina, wong – wong ning desa pada ngomongi anda berjalan. Isun waktu cilik iku ya, pada bae penasaran kayang’apa sih anda berjalan iku? Anda’e bisa mabur tah? Mabur’e priben, ditarik karo tali ning endi?…Mbuh, bli ngerti.

 

32Ternyata (tulung, ‘ternyata’ basa cerbon’e apa?), sing diarani ‘anda berjalan’ kuh arane inggris’e ESKALATOR. Ya, tembe jaman isun gede, ngerti aran inggris’e mau. Iki arti escalator sing isun jukut sing Wikipedia Eskalator adalah salah satu transportasi vertikal berupa konveyor untuk mengangkut orang, yang terdiri dari tangga terpisah yang dapat bergerak ke atas dan ke bawah mengikuti jalur yang berupa rail atau rantai yang digerakkan oleh motor.

Pantes bae, wong ning kampung isun pada bli ngerti, arti’e gan angel pisan jeh!…konveyor, iku apa? Mbuh…. Apa maning jaman semana, waktu pertama ana escalator ning kota Cerbon. Ya, se’inget isun, escalator kuh pertama kali ana’e ning Pasar Balong, atawa Balong Indah Plaza.

 

Waktu iku, isun diajak Mama (waca’ne : Bapak) lunga plesir ning kota Cerbon, ndeleng pembangunan Plaza sing pertama ning kota Cerbon. Waktu iku, Balong Indah Plaza durung dadi, masih dalam tahap pembangunan. Ya, waktu tahap pembangunan ikulah…wong – wong ning desa isun, pada geger masalah ‘anda berjalan’ mau. Maklum, anda berjalan durung familiar ning kuping’e wong desa, kaya kita.

 

Jaman sekiyen sih, escalator wis bli aneh maning…akeh ning endi – endi bae, dudu cuma ning plaza atawa ning mall. Ning umah’e wong sugih gan dipasang escalator. Ya gara – gara anda berjalan iku, wong desa pada plesiran ning kota cuma kanggo ngerasani : priben sih rasa’ne numpak tangga berjalan, kuh?…

 

“Aih, mengkenen ya rasane numpak ‘tangga berjalan’ kuh..” jare Yu Jun.

“Isun deg – degan, jeh…” jare Mbok Sarkiyem

“Wedi, lamun jempol sikil’e kejepit….” Jare si Kemplud

“Gocelan bae sing kuat, ambir aja tiba ning sor..” jare Kuntring, ABG desa.

“Ih, kok bisa mlaku dewek ya….? Isun dadi gemeteran….” Jare Mang Boled.

 

Sampeyan wis pernah ngerasani ‘anda berjalan’ durung ???

 

 

 

Iklan